Lyxig Västerbottensostpaj, juni 2018

Vissa saker går att överdosera 🙂 . Om du är en person som är livrädd för vetemjöl, eller kör LCHF jamen då är det bara att pilla bort botten och njuta av innehållet. Om man har glutenintoleranta gäster/familjemedlemmar så får man såklart se till att byta ut vetemjölet mot glutenfria alternativ. Själv vill jag kunna äta av allt och må bra av det jag tycker är gott och då handlar det bara om att dosera intaget av det min kropp tål att äta (precis som med medicin) . Allt som överdoseras har ju en tendens att skapa obalans i kroppens ekosystem och tarmbakterierna börjar skicka märkliga signaler till både höger, vänster och rakt upp i hjärnan. Men att överdosera ost i en ostpaj funkar alldeles utmärkt. Jag ökar till det dubbla och har i 300 g ost istället för 150 g.

Bakar man själv så slipper man dessutom en massa konstiga tillsatser som jag tror kan vara betydligt sämre för hälsan än lite ekologiskt vetemjöl. Visst har jag testat och experimenterat med att göra pajdeg utan vetemjöl med både skapligt bra och grymt misslyckade resultat, med insikten att pajdeg gjord på vetemjöl (tyvärr) har blivit bäst varje gång. Dessutom tycker jag att pajdeg behöver lite samarbetspartners för att inte bli för torr, tråkig och smaklös så både lite ost och extra kryddor åker ner i den degen.


Västerbottensostpaj med fokus på ost
botten
 1. 125g smör
 2. 3dl vetemjöl
 3. 1 dl riven västerbottensost
 4. 1/2 tsk salt
 5. 2 krm svartpeppar
 6. 2 krm chilipepparkrydda (ICA, ”sötmild” i smaken)
 7. 2 tsk vatten
fyllning
 1. 3 st ägg
 2. 2 dl vispgrädde
 3. 300 g riven västerbottensost
 4. 1/2 tsk salt
 5. 3 krm svartpeppar
 6. 3 krm chilipepparkrydda (ICAs)

ICA Chilipeppar är en favorit i mitt kök. Den är både söt och mild men ger ändå lite extra sting.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.