Hugos Rawballs, recept nr 3. 2018

Utvecklingen går framåt. Det är intressant när jag tittar tillbaks på det första receptet rawballs jag gjorde för drygt två år sedan. Innan jag var utbildad kostrådgivare, innan jag hade belägg och forskningsbevis  för mina ideér. Jag har ju alltid haft idén om att ”så mycket som möjligt i en liten chokladboll eller smoothie” borde vara enklaste sätter att få i sig många bra saker utan behöva äta saker man inte tycker om. Får man bara till fördelningen så blir det gott. En extremt varierad kost i en liten rawball, utan att ens behöva tänka/anstränga sig mer än när det är dax att göra nya.

Dom här förvarar jag i frysen. Varje måndag tar vi fram 7st,  lägger i en burk, ställer på en hylla i kylskåpet så Hugo når och kan han hämta sin ”dagsdos” själv. Han har ju FOP-skelett i sina axelleder som gör att han har ganska begränsad räckvidd.

Det var ett riktigt bra recept redan från start men har långsamt förändrats och utvecklats till det bättre. Dels för att jag har mer kunskap men även tack vare att Hugos smaklökar har utvecklats? Vänta nu…  Det där med smaklökar? Dom talar ju bara om om det är sött, salt eller surt eller beskt. Är det verkligen dom som bestämmer vad vi vill äta? Nej, klart det inte kan vara så, iallafall inte enligt min logik. Nu kan jag självklart ha helt fel, för det här har jag inte läst några forskningsstudier om  ÄN. Det är bara mina egna tankar.

Men ju mer jag läst om tarmbakterier och dess kommunikation med hjärnan så tänker jag att det troligtvis handlar mer om att den goda armén tarmbakterier  har förökat sig och väldigt många goda bakterier vill helt enkelt bara ”ha mer av sin mat”. Det lilla av de ingredienser som behövdes i början för att tillfredsställa de onda ”sockerätar-bakterierna” behövs inte längre eftersom den armén inte har fått lika mycket mat som den andra = den har inte vuxit och har inte längre särskilt mycket att säga till om när det gäller Hugos rawballs. Dom nöjer sig med sötman från dadlar, fikon och aprikoser.

Det häftiga i det här är att om jag inte har orkat fixa nya rawballs innan dom gamla tar slut så Hugo blir utan, då börjar han tjata på mig (läs: Hugos tarmbakterier snackar med mig). Det gjorde dom inte i början utan den signalen har kommit med tiden. Fatta att vi har runt 40 BILJONER tarmbakterier, snacka om power om man göder rätt armé.

Men skall man göra rawballs så är en riktigt bra mixer och en nöthackare att föredra. Det går betydligt snabbare och smidigare. För ett år sedan investerade vi i en NINJA 1500w blender. Den har dessutom många tillbehör och kan användas till mycket annat. En klart prisvärd investering för hälsan och tiden, den och och en Kenwood Minihackare CH550 för nötterna och torkade aprikoser. Det spar tid, blir roligare och förenklar enormt med riktiga grejer. Som sagt ”förenkla de saker som går att förenkla så blir hela livet enklare, roligare och friare även om det är komplicerat och inrutat”.


Hugos ”enomdan” Rawballs
ca. 38st 20g el. 19st 40g bollar.
 • 200g fikon / dried Figs
 • 200g dadlar / dried Dates
 • 70g aprikoser / dried Apricots
 • 40g bladspenat / Spinach
 • 20g frysta blåbär / wild blueberries
 • 2msk kokosolja / Coconut oil
 • 1msk olivolja / Olive oil
 • 1dl kakao / Cacao powder
 • 1/2 tsk vaniljpulver / Vanilla powder (Not vanilla sugar)
 • 6g pressad ingefära / Pressed fresh ginger (use garlic press)
 • 1 tsk chilipepparkrydda (ICAs den är mild & söt-stark) /Chilipepper spice (a mild sweet-strong)
 • 1 stk gurkmeja eko krydda / Turmeric spice
 • 1 krm svartpeppar / Black pepper
 • 4 msk pumpafrön / Pumpkinseeds
 • 200g nötter / nuts (walnut, cashew, brazil, pine, pinje, hazel, almond, pecan)
  (ca. 40g. Valnötter, 40g cashewnötter, 40g paranötter, 20g pinjenötter, 20g hasselnötter, 20g mandlar, 20g pekannötter)

Varför så många ingredienser?
Svar: 
Läs föregående inlägg (Alla är där av en anledning).
Varför 20 g eller 40 g?
Svar: ”Psykologi och rutiner”. Under normala omständligheter är 20 g lagom. När Hugo är på högre dos medicin vill jag att han skall äta dubbelt upp, men då tycker han att jag är tjatig för jag måste påminna honom att ta 2 st. Han är van att äta ”en om dan”, om han skall ta två får han omedvetet en påminnelse om att FOP är aktiv vilket är helt onödigt. Att ta en som är lite större reagerar han bara på första och kanske andra dagen, sen är det som vanligt.

Hejsvejs – Marie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.