Magnus Härenstams ”Verkmästar´n i magen”.

Tarmbakterier & självkänsla. Det hänger kanske inte ihop, men det här med att inte blanda ihop sig själv med sin fysiska form. Kroppen är något man bor i. Hur krass eller flummigt det än kan låta så är kropp och person två helt skilda saker. Personen som bor inuti kroppen är den som styr kroppen. Precis som i magnus Härenstams ”Verkmästar´n i magen” från 1980 🙂 den sketchen är helt underbar. Har du missat den eller inte sett den sedan 80-talet så klicka på länken och få dig en stunds underbar igennkännings-underhållning.

Den är mer aktuell än någonsin med tanke på all ny forskning kring tarmbakterier och kommunikationen mellan tarm-hjärna. Även om tarmbakterierna bygger, snickrar och skickar signaler till hjärnan så är vi människor tänkande varelser. Vi kan ta kommando, vi kan göra aktiva val och lära oss samarbeta med våra goda tarmbakterier. Gör vi det så skapar vi förutsättningar för att den där personen vi är. Verkmästar´n som bor inne i kroppen skall trivas, ha det skönt och må bra och självklart lite då och då få lite extra skitjobb att ta han om. Men inte varje dag, varje vecka år ut och år in. Våra kroppar behöver rutiner och fasta tider precis som hundar och små barn. Vi är som regel ganska medvetna om vilka biverkningar vi får när vi frossar eller äter saker som kroppen inte helt uppskattar, eller ens fattar hur den skall ta hand om. Vi är inte helt utsatta som verkmästar´n i magen fast vi kanske tror och känner så. Vi kan styra väldigt mycket själva. Jag säger inte att det är enkelt, livet är inte enkelt men vila och rutiner borde vara ganska enkelt.

Vila dina bakterier. Dom är känsliga för stress och noga med sina dagliga rutiner och där ingår en god natts sömn och mat på fasta tider. Svenska forskare rapporterade 2017 att testpersoner som fick sin sömnrytm störd, inom bara ett par dagar, fick samma typ av förändringar i sin tarmflora som man kan se hos personer som äter skräpmat och går upp i vikt. Israeliska forskare har visat att tarmbakterier följer ett uppgjort dagsschema. När dom bytte arbetsuppgifter förflyttade de sig mellan olika arbetsstationer i tarmen. Och det visade sig att levern bättre klarar av att rensa tarmen från gifter på förmiddagen än eftermiddagen och att detta hängde ihop med tarmbakteriernas dagsshema. – HAPPY FOOD av Niklas Ekstedt & Henrik Ennart

Hejsvejs – Marie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.