Hugos smoothie för tarmarna

Den här smoothien går att förbereda dagen innan och ställa in i kylskåpet. Ät den som ett mellanmål på förmiddagen, eftermiddagen eller kvällen. Med andra ord ”du gör den när du har tid”. Men vänta med att fylla på vatten till den skall mixas så håller sig råvarorna separerade och fräscha längre. Fyll på med 1/2 – 1 1/2 dl vatten när den skall mixas beroende på om du vill äta med sked eller dricka din smoothie. Spara hälften i kylen till dagen efter = varannan dag har du näringsrik ”SNABBMAT i kylen” och du spar tid plus att du sliper fundera på vad du skall äta när du blir sugen på något. Som förälder slipper du höra gnäll och frågor om vad som finns/inte finns att äta till mellanmål.

Lägg ingredienserna i samma ordning som nedan så blandas det bra i mixern. I receptet nedan använder jag  frysta bär och torkade dadlar eftersom man alltid kan ha det hemma. Självklart är färska och ekologiska det man i drömvärlden skulle välja och du kan välja att blanda precis hur du vill. Det viktigaste är att det fungerar i praktiken, målet är att göda de goda tarmbakterierna och öka tarmfloran.

Men det skall vara gott och kännas enkelt. Livet är komplicerat ändå så skippa alla onödiga krav. För mig är det viktigaste att ge Hugo de bästa förutsättningarna för att må så bra han kan utifrån sina förutsättningar, och att han tycker det smakar gott (därav mitt val av mängd, som du ser nedan kan det ökas för att maximera effekten). Att leva med en sällsynt diagnos i familjen ställer många andra krav som gör att varenda lite förenklings-genväg där man kan spara tid och skapa välmående har enormt stor skillnad för mig och vår familjs vardag.

En varierad tarmflora ökar chanserna att slippa vissa biverkningar av mediciner. Den typen av hot gör mig fruktansvärt motiverad, jag tycker det är förhållandevis enkelt och självklart att göra allt jag kan för att undvika det. Samtidigt som jag kan bli på ganska stressad, trött i hjärnan och på dåligt humör när jag inser hur extremt stor betydelse jag har i andra människors välmående. Det är läskigt, tänk om det jag gör har så stor inverkan (som jag faktiskt tror) och jag har både kunskap och möjlighet men inte orkar ”köra racet på Engelska”. Ibland önskar jag mig 48tim/dygn så jag skulle orka hinna med allt jag skulle vilja göra men, men…  Den här smoothien är ju bara en av delarna i hela pusslet.


Hugos smoothie för tarmarna, 2 portioner = för 2 dagar.
 • 20 g frysta jordgubbar
 • 20 g frysta lingon
 • 40 g frysta blåbär
 • 40 g frysta hallon
 • 2 tsk linfrön (kan ökas till 2 msk)
 • 2 tsk chiafrön (kan ökas till 2 msk)
 • 2 tsk Ekologisk potatismjöl (kan ökas till 2msk)
 • 2 tsk Brännässlapulver
 • 2 msk Malda nypon
 • 1/2 cm färsk ingefära (skär i bitar)
 • 4 st dadlar (skär i bitar)
 • 20 g Färsk Spenat (kan ökas till 40g)
 • 90 g Turkisk Yoghurt 10% fetthalt.
 • 40 g Naturell Kvarg 0,2% fetthalt.
 • 1/2 – 1 1/2 dl vatten när det är dax att mixa.

Kan man utesluta något i receptet? Ett av de klassiska misstagen man kan göra när man läser ”hälsogrejer” är att man plockar lite här och där och tar bort nåt som man inte gillar eller är för fett och vipps så har förutsättningarna förändrats.
Så svaret är: NEJ! Men du kan göra variationer när det kommer till bär, du kan variera och blanda lite hur du vill när det gäller bär, men se till att ha både sött och surt och minst 4st olika.
Varför alla dessa ingredienser?
Svar: Alla är där av en anledning, vissa för att andra skall tas upp ultimat och för att vara säker på att få med viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer, resistent stärkelse, bakteriekultur och lite extra protein. Och för att snabbt öka mängden av goda bakterier så vi skapar en så varierad tarmflora som möjligt. Bakterier är kinkiga, passar inte maten så skippar dom att äta = slutar föröka sig.  Alla bakterier äter inte samma råvaror även om dom tillhör samma goda armé. Man kan säga att dom är specialistutbildade och kör med lite hierarki och snobberi 😉

Kan det verkligen göra skillnad det är ju så små mängder?
Svar: JA! Många bäckar små. 
Tarmbakterier växer enormt snabbt, och om du matar de goda tarmbakterierna samma näringsrika mat varje dag i små mängder men extremt varierat så växer den goda armén supersnabbt.

Bakterier snickrar till vitaminer och hormoner som hjälper oss att vara friska och må bra. Dom skyddar oss mot miljögifter. Varenda signalsubstans som din hjärna använder sig av kan dina tarmbakterier tillverka i sina mikroskopiska verkstäder. Din tarmflora är ett ekosystem som är en spegelbild av din omvärld. Om artrikedomen utarmas, om miljön är full av gifter, du andas in avgaser, om du stressar mycket eller äter ensidigt så kommer det obönhörligt att påverka  ditt inre. De obalanser som uppstår i din tarmflora fortplantar sig i hela din kropp.  – HAPPY FOOD av Niklas Ekstedt & Henrik Ennart.

Hejsvejs – Marie

Annonser

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.