Kostrådgivartankar

Nu har jag experimenterat, nördat forskning, kommunikation mellan tarmar & hjärnan, tarmbakterier, fibrer, näringsämnen, näringsinnehåll, fetter mm. Ifrågasatt vissa saker jag lärde mig under utbildningen eftersom forskningen går så extremt snabbt idag. Insikten att vissa saker som för inte särskilt länge sedan var sanningar, troligtvis inte längre stämmer. Vi blir heller aldrig  fullärda, kroppen är komplex och människor både lever och fungerar lite olika. Men samtidigt har vi många likheter i grund och botten. I tarmarna ”den där andra hjärnan” som verkar styra det mesta i våra kroppar och påverkar vårt välmående.

Det är häftigt med all ny forskningsteknik – förutsättningar för att se hur kroppen verkligen fungerar.

Utbildningen till Livsstilsrådgivare gav mig även en inblick i det endokrina systemet (chakrasystemet som det heter på ett annat språk) produktionen av hormoner och ”vem som slår på vem där inne i kroppen”. Att dessutom vara drygt femtio år med allt vad det innebär i livserfarenhet, att lyssnat på kvinnor och män under mina 28 år som frisör, att ha 19års erfarenhet från sällsynta diagnoser världen med allt från avancerad forskning, vården och sällsynta diagnoser som ”funkar helt bakvänt fel eller inte alls” och även 17 år med en liten del i yogavärlden. Det tillsammans har hjälpt mig förstå så mycket mer om hur vissa saker hänger ihop. Extra kunskap som gör det möjligt att  se samband, likheter, svårigheter och även bättre förstå skillnaderna i tänket mellan öst & väst inom medicinen.

Insikten har vuxit på ett djupare plan om hur enormt mycket vi kan påverka vår hälsa bara genom att föda kroppen med rätt bränsle. Att till och med kunna minska (kanske rent av undvika) vissa tuffa biverkningar från mediciner, genom att komponera ihop en daglig liten smoothie utan konstiga tillsatser. En smoothie som dessutom smakar gott. Men också förstå varför viss föda eller vissa kosttillskott inte får tas i samband vissa läkemedel och rent av vissa till synes harmlösa kosttillskott kan ha negativ inverkan på sjukdomar för att dom ”jobbar i samma banor som sjukdomen”. Det är både bra men också läskigt att förstå såna saker när man lever med Hugo som har FOP.

Men det här mat! Min filosofi är att det skall vara både gott och enkelt att äta näringsrikt. Och det är enkelt, om någon bara förklarar så man fattar  hur 😉

Tänk att kunna göda goda tarmbakterier och få magar som strulat i 40år börja fungera normalt. Jag har ”experimenterat” på några testpiloter under året och är så fascinerad över vad man kan åstadkomma. Fatta hur häftigt det är att kunna hjälpa människor med sånt här. Såpass att jag faktiskt planerar att öppna upp för att ta kunder i liten skala framöver, individuella kostplaner och rena kostanalyser.

Kostrådgivning hade jag ju inte alls planerat att jobba med, men det låg ju med i utbildningen och det  är lite för spännande för att jag skall kunna hålla det för mig själv. Livsstilsrådgivare behöver ju verkligen ha all den kunskapen eftersom kosten är grunden för vårt mående. Det är via kosten vi får i oss alla de vitaminer och mineraler som kroppen själv inte kan tillverka. Och dessa tarmbakterier som ser till att skicka signaler till hjärnan, de goda skickar bra signaler, de onda skickar dåliga. Det häftiga är att vi kan förändra vår tarmflora på  bara 24 timmar. Det gäller bara att göda rätt armé, bakterier förökar sig hysteriskt snabbt.

Kroppen fungerar ju lite som en bil. Tankar man ”fel” med 95 eller 98 oktan så kanske man bara blir lite seg, eller knappt ens märker någon skillnad, men glömmer man fylla på kylarvätska, olja eller råkar tanka med disel… Ja, då säger det ju liksom stopp. Ju sämre man tar hand om sin bil desto sämre funkar den, och det är precis samma sak med kroppen. Göder du nästan bara de onda tarmbakterierna så tar dom över och börjar ”bygga murar, ha sönder saker och trycka på alla möjliga signalknappar” där nere i magen. Spännande är det.

Men grundtanken med mitt pluggande var ju egentligen bara att få licens på den person jag är och det jag under så lång tid gjort ideellt. ”Att inspirera och få människor till att må så bra det går utifrån sina egna förutsättningar.” Dom delarna i utbildningen gick supersnabbt, det var ett enormt flow.Allt kändes bara så självklart, så som jag av naturen agerat i mitt ideella arbete med FOP och även under alla år som frisör. Men utbildningen började ju med kostrådgivar-delen, näringslära och näringsfysiologi och jag blev fast, det är så otroligt intressant. Kanske skall tillägga att jag inte var någon bokmal som barn men böckerna ”Så funkar det” var mina favoriter och TV programmen som visade hur saker på fabriker blev till (läs: glass & godis)sånt älskade jag att titta på.

Jag hade däremot aldrig kunna drömma om hur många nya krångliga ord jag skulle behöva lära mig som 50 åring, försöka stava till, uttala och  förstå innebörden av. Det var/är som att lära sig ett helt nytt språk. Lite knäckande i början,  jag har väldigt svårt för konstiga och svårstavade ord och på det här området är det extremt många. Men å andra sidan har jag enormt lätt för att förstå hur saker hänger ihop när jag väl fattat innebörden av orden, då omvandlas dom till pusselbitar. Det blir bilder huvet och jag ser direkt hur jag skall använda det i praktiken. Även om jag glömmer bort vissa ord så finns bilderna kvar, varefter saker hittar sin plats i hjärnan så backar jag och letar rätt på orden igen och till slut fastnar dom också.

Men jag fick också en enorm respekt för att man aldrig blir fullärd på detta område. Det är komplex precis som kroppen. Den som tror att den vet hur alla skall äta för att må bra har missat många detaljer. Eftersom  mycket handlar om att det skall fungera i praktiken, i det så kallade ”livspusslet” och hänsyn skall tas till eventuella sjukdomar, allergier, intoleranser, stressnivåer och inflammationer. Och även ålder och kön har en viss skillnad så handlar det om individanpassning. På ett sätt handlar det egentligen väldigt lite om ”fett proteiner och kolhydrater” mer om det som dessa tre kan innehålla, och i vika råvaror det viktiga innehållet från dessa tre grupper finns och som våra kroppar behöver.

Jag har en känsla av att i framtiden kommer märkningen på matvaror se helt annorlunda ut än vad den gör idag.

Även om man kan nörda hur mycket som helst och få det att verka hur krångligt som helst så det är egentligen inte svårt att äta rätt . Men problemet idag är att det vi ibland tror är rätt att äta för att det marknadsförs på ett visst sätt kan vara helt galet. Och vi tror att om vi slänger i lite gurkmeja och ingefära så botar vi inflammationen även om vi fortsätter äta det som triggar inflammationen. Lite som att sätta på kortisonsalva på ett eksem och fortsätta klia och tro det kommer försvinna. Så länge man fortsätter göra saker och föda kroppen med saker som den inte uppskattar så kommer den fortsätta ge oss mer eller mindre smärtsamma signaler  för att få oss att sluta.

Men sunt förnuft, eftertänksamhet och helhetstänk är bra grunder att stå på. Att vara nördigt intresserad när det kommer till kroppen och allt vi själva kan påverka har ju också sina fördelar när man skall göra individuella kostplaner med fokus på tarmhälsa och mat som gör oss glada. Att se till individen och visa hur man kan tillföra saker på ett så enkelt sätt som möjligt och så man kan börja njuta av både maten och livet. Det kan också vara klokt att tänka lite tillbaka till hur det var att vara barn på 60-70talet. Vi fick ”En liten påse väl valda godisbitar på lördagar – möjligtvis en hallonsoda vid högtidliga tillfällen – en 25cl julmust på julafton –  rester av chips & ostbågar lite lagom sega en söndagsmorgon kanske 3ggr/år efter att ens föräldrar haft fest”.  Minns ni njutningen? Dom där sega ostbågarna 🙂 Att få längta och vänta och verkligen uppskatta och njuta av det onyttiga, inget dåligt samvete, inget ”jag är värd det här” inget illamående eller förstoppning ingen ond och svullen mage eller diarré  (förutom efter frossan på julafton när man fick gå all in) utan bara ren hälsosam lycka och njutning. Sug på den känslan en stund… när upplevde du den sist i detta sammanhang?

Hejsvejs – Marie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.