Recept på vinägrett & tankar om färska v/s torkade råvaror.

Salladsdressing. Vi människor har ju lite olika ideér om hur mat skall vara, göras och smaka. Vad som är nyttigt och i relation till vad. Visst kan vi jämföra färsk ingefära med torkad. Självklart så är färska ekologiska råvaror en helt anna smak och kvalité än torkade.

Men jag tycker inte alltid det är rätt att jämföra så. Ibland tycker jag man skall jämföra torkad ingefära på kryddburk v/s ingen ingefära alls. För det är ju ofta så det blir om kraven på att allt skall lagas med färska råvaror. Det blir liksom inte okej att använda vanliga kryddburkar. Det är inte ”fint nog”. Så blir det ingenting istället. Varken sallad eller dressing.

Personligen är jag väldigt kravlös. Det största kravet från min sida är att det skall vara enkelt och gott. Och så lite halvfabrikat som möjligt.

”If you cant read it don’t eat it”

Ett citat jag läste på IG för ett år sedan. Jag tycker det är en bra regel att ha med sig i bakhuvudet. Om jag inte ens kan förstå innehållsförteckningen hur skall då min kropp kunna förstå hur den skall ta ta hand om det?

Jag tänker att man kan väl se på förska/torkade råvaror lite som vardagsmat och helgmat. Förenkla när du är trött och har dåligt med tid. Lyxa till med färska fina råvaror när du har gott om tid och även har tid att njuta av maten och känna skillanden. Tids nog (det kan ta år, ingen brådska) kommer smaklökarna (eller är det kanske tarmbakterierna?) ställa högre krav, och det som tidigare var jobbigt blir en naturlig del av matlagningen.

Här kommer mitt snabbrecept på vardags-salladdressing. Det är inga exakta mått men två snabbskak från varje kryddburk tror jag är mitt ”på känsla” mått. Det här är ju kryddor som alltid står framme så det går supersnabbt. Ett varningens finger när du köper citron på flaska, läs alltid innehållsförteckningen så du inte kommer hem med en plastcitron innehållande endast citronsyra.

 • 3msk vit eller röd Balsamvinäger.
 • 1msk olivolja.
 • 1 pressad vitlöksklyfta.
 • 1 tsk dijonsenap.
 • 4 skvättar citron.
 • Grovmalen svartpeppar.
 • ICA eller Kockens Chilipeppar.
 • Ingefära.
 • Gurkmeja.
 • Basilika.
 • Persilja.


Hejsvejs – Marie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.