Njuta av livet? 

Ofta funderar jag på hur vuxna människor tänker. Om man ser allt i ett större perspektiv. Backar några steg och tänker efter. Vilka är bäst på att njuta av livet? 

Mitt svar (behöver inte vara ditt svar): BARNEN! 

Tänker vidare… Barnen… dom små… dom får varken äta godis, glass, kaffebröd, läsk, röka eller dricka alkohol varenda dag. Förutom röka och alkohol så får dom kanske lite lagom mycket av resten en gång i veckan. Så funkade det när jag var barn, det var ju iof ganska längesen. Men så funkade det även med mina två barn. 

Det är vi vuxna som bestämmer. För det är ju inte bra för barnen med allt det andra. Dom får liksom frukost lunch middag och ett par fruktiga mellanmål. Dom får dessutom en j-a massa kärlek, värme, uppmuntran och peppning för allt bra dom gör. Att dom när dom blir lite större skriker i affären före middag för dom inte får godis när dom e trötta, efter en lång dag på dagis. Det ingår liksom i livet med barn. Dom skriker sen får dom vänta på maten lite tjuriga, avhjälps med tv, surfplatta eller annan underhållande sysselsättning = barn halvnöjd och efter mat ny energi sen leker dom igen. Okej… Små barn leker, lär sig konstant nya saker, upptäcker världen och är närvarande i det dom gör. 

Vad säger vuxna till andra vuxna? ”Jamen man måste ju njuta av livet, ett glas vin om dagen är bra, fikabröd till kaffet på jobbet osv…”. När man är vuxen äter man det ofta man är sugen på när man vill. För man bestämmer själv. Fast många vuxna anser att det är andras fel vad dom äter och dricker. Herreguud vi är ju vuxna och bestämmer själva.

I min hjärna tänker jag ”barnen har ofta mycket roligare än vuxna, dom skrattar, leker och njuter av livet helt utan det som vuxna anser att man måste ha för att njuta av livet” ??? Dessutom har dom ingen större möjlighet att påverka sitt matintag. Dom får det de vuxna ger dom. 

Jag har lite då och då under mina 50år funderat på ”När har jag som roligast i livet, hur känns det och vilken livsstil har jag då? Hur kan jag hitta tillbaka tilll den känslan om jag har tappat den? Vad behöver jag förändra för att uppnå den känslan?”. 

Vad behöver bort? Det jag har lärt mig på resans gång är att saker behöver bort för att komma rätt, för som regel är det nåt i det jag gör eller omger mig med som behöver bort. Någonting adderades och pajade den där sköna och roliga känslan. Det är bara jag själv som kan ta bort den det. 

Jag har extremt bra minne från när jag var barn. Minns hur jag tänkte när jag rymde från dagis som 6åring. Jag minns även känslan (kallt, utlämnande, förnedrande) när sjuksköterskan duschade mig naken i zinkbaljan på sjukhuset, direkt innanför dörren till höger i rummet som jag delade med 5 andra barn. Jag minns att jag försökte trösta den ledsna lilla bäbispojken i den stora järnsjukhusspjälsängen, det kändes som han satt i fängelse. Minns tjejen som var lite äldre än jag som (troligtvis av misstag) rev mig på armen och sa byrskt att ”vi får inte gå där” när jag bara skulle titta ut från rummet (jag störde mig enormt på att hon inte fatta att jag bara skulle titta ut)…. jag var knappt 2,5år gammal men jag minns det som igår. Jag minns även att det var exakt samma typ av grådaskigt väder och kala grenar på träden utanför fönstret som det är idag. 

Anledningen att jag låg på sjukhuset var att jag vägrade ta medicinen hemma. ”Konsekvens av handling”. Var det vär det??? … Det fins nog en anledning att jag några år senare satt tyst som en mus i pappas (mammas?) knä med krokodiltårarna rinnande ner för kinderna och lät sjuksköterskan sticka hål på trumhinnan med en sjukt stor spruta (sprutor var horribelt stora på 60-70talet). Jag visste att det onda skulle släppa och det skulle bli bättre efterråt. Nuförtiden gör man ju inte så, men jag kan meddela att det var grymt skönt efteråt när trycket släppte. Men återigen den förnedrande känslan att behöva ha en stor j-a bommulstuss över örat och ett vitt nät över hela huvet för tussen skulle sitta kvar.  Vuxna fick minsann en cool svart piratlappp över örat. 

Okej.. nu tappade jag tråden 🙂 blev en liten utsvävning i minnenas allé där. Men det beskriver också att även fast man är litet barn och har mycket roligt som barn, så är man en klok och tänkande varelse. Som har så många känslor och tankar. Som också upplever jobbiga saker.

Vad jag ville komma till är ”konsekvens av handling” att jag tror inte att vin/alkohol, cigaretter, godis, kaffebröd är något man behöver för att njuta av livet. 

Visst kan en rejäl fylla vara rätt skön, galen och helt underbart tokig och rolig, och det kan vara värt att kräkas och ligga och skaka i sängen en dag efterråt (ni som känner mig väl skrattar nu, ni vet hur bakis jag kan bli). Visst kan det vara skönt att ta ett par glas vin efter jobbet bli lite avtrubbad och behagligt trött somna i soffan. Men den där känslan att vakna i soffan ta sig ur den, borsta tänderna och förflytta sig till sängen? Näe den är inte skön.

Att vara ganska pigg och glad i god stämning, ha massa energi, fixa god mat och ”njuter av livet” tar ett glas vin… i stunden sån njutning. Men så blev jag trött och hamna i soffan och all ”fixa-dona-energi” den bara dog. Det har hänt mig så många gånger och det har stört mig varenda gång. 

Sånt hände aldrig när jag var barn, tonåring och bodde hemma. Jag kunde sitta och sy om kläder till mittinatten. Skulle bara bli klar och det fanns inget godis, kaffebröd eller alkohol som störde energin.

För mig handlar njutning om att ha rätt energi i kroppen. Rätt känsla, att vara pigg, att vara glad. Att ha klara och lätta tankar även om det handlar om svåra saker. 

Jag tycker om den jag är när jag är glad. Jag gillar inte den person jag blir när jag blir trött eller pressad för då kan jag inte tänka klart, jag blir lättirriterad och får en otrevlig ton. Observera det står pressad inte stressad. Det är en viss skillnad. 

Summa sumarum, jag älskar att vara pigg och jag har ganska bra koll på vad jag skall undvika att äta för att hålla mig pigg. Och hur enormt ofta jag böver äta för att hålla ett jämt flow. Hur många timmar per natt jag behöver sova för att vakna pigg. 

Livet blir så enormt mycket enklare när jag är pigg. När Hugo fick FOP, gick på dagis och i skolan, och när sedan mitt diskbråck kom på det så hade jag alltid ett skynke av trötthet liggandes över mig. Då var det skönt att ta ett glas vin för trött var ju ändå, det spelade ingen roll. 

Men när jag körde worldofshape under 30dagar i aug 2012 så hände nåt. Dels att jag på ett säkert sätt kunde börja bygga muskler igen efter diskbråcket. Och sedan alla känslor som kom tillbaka in i kroppen när jag åt helt rätt mat och ingen alkohol på 30dagar. En otroligt häftig känsla som växte i kroppen de 30 dagarna. Det var verkligen njuta av livet känsla.

Det har gått 4,5år sedan dess. Känslan var så stor, det var även dom här 30 dagarna som gjorde att jag började springa mina 3km/20min dag och har inte vågat sluta. Jag gillar känslan att orka, allt annat blir så enkelt. 

Men lite vin då och då föll jag tillbaka på ”man måste ju njuta av livet”. Men va fan… jag blir ju bara trött och jag vill inte vara trött länge. Det är anledningen till att jag för drygt ett år sedan ledsna på att ta ett glas vin till maten. Alkoholen som dessutom triggar mitt sug för godis. Sockret i allt godis ger mig gropar i låren även om jag tränar och springer, det spelar ingen roll hur gammal jag blir jag komer alltid att ogilla gropar i mina lår. 

Jag gillar inte att saker jag stoppar i min kropp skall påverka mitt humör och döda min energi och dessutom göra att jag blir irriterad när jag ser mig naken i spegeln. Jag hade ingen plan på att bli ”nykterist”. Min mormor & morfar var nykterister, jag har alltid  tyckt det var ganska tramsigt. Haha sant! Men jag anser inte att jag är ”nykterist” hallå…. vissa männsikor äter varken lever eller blodpudding inte fasen har vi nån benämning på dessa människor. Eller ens diskuterar det. 

Men ”konskvens av handling”. Om jag inte dricker vin till maten så får det enorma positiva följdeffekter. Jag gillar dock känslan att dricka ur vinglas. Så jag dricker alkoholfri öl & cola light ur vinglas. Ja! Jag dricker light!!! Cola light har aldrig triggat mitt sockersug. Men en bit mörk choklad triggar mitt sockersug. Sockerfritt godis triggar mitt sockersug. Men näe, inte cola light (däremot känner jag ett uns om jag dricker pepsi max, julmust light, cola zero.. det är nånting i dom som har en sötare smak). 

Hm… dags att summer inlägget som var tänkt att bli snabbt och kort. Jag tror inte ens att jag kan summera det. Jag låter dig som läser ta med dig dessa tankar och reflektioner in i ditt liv och kanske ge dig en fundering på… När har/hade du som roligast i livet? hur känner/kände du då? Hur såg/ser din livsstil ut då? Vilken bricka är det som skall bort för att skapa den bästa domonieffekten i din kropp. Det är ingen annan än du själv som kan ta reda på det. Det finns inget rätt eller fel. Vi är alla olika och livet är i konstant förändring. 

Hejsvejs ha en underbar helg – Marie 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.