Att vara i ett samanhang…

Åter igen lite tankar om människors olikheter. Att vilja synas eller vilja vara osynlig. Att synas för att göra skillnad utan behov av att synas. Att vilja vara ensam med sina tankar bygga stora drömmar visioner och skapa förändring i sin ensamhet. Eller att vara i grupp, samarbeta och bolla ideér och gemensamt fatta beslut.

Att vara i ett samanhang på det sätt som passar en själv och den person man är, det är viktigt. Det finns doers och det finns ideésprutor. Individuella och lagspelare. Alla kan få saker gjorda men på olika sätt. Det är människor som fungerar vädigt olika men när man vet som är vem och man förstår varandras olikheter så kan även dessa fungera enormt bra ihop. 

Att vara i samma samanhang som andra människor betyder inte att man är i samanhanget med samma tankar drömmar och visioner eller av samma behov som andra. Det är lätt att tro att man är det men… Vi är olika. Det är viktigt att komma ihåg. 

Om du såg I huvudet på Gunde Svan i veckans avsnitt där han träffade Foppa. Två stycken mästare men en lagspelare och en individuell idrottsman. Båda mästare men i sina rätta element. Det var så intressant att lyssna på Gunde, han hade så svårt att förstå hur lagspelare tänker. Och vise versa. Och att Gunde idag kan ta på sig skidorna och bara njuta av att åka. Medan Foppa inte ens skulle komma på tanken att ta på sig skridskorna bara för att åka omkring, han behöver lagkänslan och en match för att kliva på isen. 

Ofta hör man folk säga ”alla behöver det”… Jag kan bli så trött på den typen av kommentarer. Jag har hört mig själv svara -ja, ja okejdå! Men jag ljög för slippa slösa tid på en onödig dialog där mottagaren ändå inte skulle förstå hur jag tänker, känner eller fungerar som person. På ett sätt är det kanske inte viktigt alls men på ett annat sätt enormt viktigt. Beroende på vilket samanhang det är. 

Det som är viktigt är att förstå att vi inte förstår varandra helt och fullt. Att vi inte är som ”alla andra”. Att vi inte har samma behov som ”alla andra”. Och framförallt så gör vi inte saker av samma anledning som ”alla andra”. 

Jag minns så väl när Hugo var 8år Undet inspelningen av Outsiders och han fick träffa hockeylandslaget. Han var ute på isen sittandes i rullstolen. Jörgen Jönsson kommer fram och pratar med Hugo och avslutar med en kommentar typ ”-Nu har du nåt att skryta om för dina kompisar!” Hugo ser ut som ett frågetecken, tittar på honom och säger ”-Vaddå???” Jönsson svarar ”Eh.. Att du har träffat Tre Kronor!”. Just den tanken ”att skryta för sina kompisar för en upplevelse han haft”. Det har aldrig funnits i Hugos huvud varken då eller senare. Han tyckte det var en häftig upplevelse för sin egen skull. En upplevlse, en känsla ett minne i hjärtat. Det var en upplevelse som gjode det extra värt att vara med och visa sig i TV för att kunna hjälpa andra. 

Men den uppmärksamhet han fick som person efter programmet är något han helst hade varit utan. Det berättade han för mig för 2år sedan när jag var med i She’s got the look. Jag beklagade mig över fokuset på mig och prestationen som modell när mobilen börja plinga och pipa oavbrutet när jag åkte ut. För mig var jag hela tiden en pusselbit i ett större samanhang. Jag var ju så sjukt glad att jag lyckats få med FOP i programmet så i min värld hade jag ju redan vunnit första avsnittet. Så jag fatta inte varför andra inte såg att jag redan vunnit fast jag åkte ut. Självklart var det bara fina omtänksamma kommentarer och komplimanger. Men mitt utseende var inte det dom sökte, för mig var det en enormt kravlös tävlig att vara med i. Men en helt oväntad ström avbesvikelser för att jag åkte ut 🙂 det var så märklig känsla för jag hade ju redan vunnit min del av tävligen. Mitt mål var ju uppnått.

Hugo säger till mig ”-Var glad för det bara är i mobilen, jag fick det right up in my face när jag kom till skolan efter alla sett mig på TV”.

Vi gillar båda två att uppleva saker för vår egen skull och göra saker som kan göra nytta och i långa loppet sprida info om FOP. Ibland är det då värt att ”hänga ut sig”. Hugos medverkan i Outsiders var det. Han fattade brslutet som 7åring med motiveringen ”tänk om det finns ett barn med FOP och dens mamma och pappa inte vet om det?!”. 

Min medverkan i She’s got the look var en så rolig upplevelse, en av de roligaste och mest annorlunda helger jag upplevt och en sån möjlighet att få prata FOP i glamour och yta TV på bästa sändningstid. Däremot asjobbigt att inte veta hur ”vilken pusselbit” man i slutänden skulle framställas som. Jag var så nervös inför båda avsnitten. Det hade varit sjukt kul att få vara med på alla fotograferingarna och lära sig att dom fick lära sig. Och att få hänga med några av dessa underbara kvinnor. Men utan TV kameror, för mitt mission i TV där och då var ju redan avslutat. Sen fanns det andra som åkte ut tidigare och var så enormt besvikna för att dom inte skulle få vara med i TV. Som sagt vi är olika. 

Jag själv är som ni kanske förstått ingen lagmänniska. Jag minns när jag som 14åring skulle vara med och spela handboll. Jag ville vara med och träna men inte spela match. Att min prestation om den inte var bra skulle kunna göra så att laget förlorar. Jag fixade inte det. Så det blev ingen handboll för mig. Jag har svårt att prestera när andra har andra förväntningar på mig än vad jag själv har. Det märkliga är att jag stod alltid i mål när vi spelade fotboll på rasterna i skolan. Men det var kravlöst för det var ingen annan som ville stå i mål och ingen förväntade sig att jag skulle vara bra :):):) det enda jag kunde göra var att försöka stoppa bollen. Varje gång jag räddade en boll var det på pluskontot. Och däremellan stå och titta på när dom andra tyckte det var roligt att lagspela och försöka göra mål. Haha. Som sagt det är viktigt att hitta sin plats där man kan växa, utvecklas och göra saker man själv mår bra av. Mår jag bra så mår min omgivning bra. 

Hejhopp från kaffetrappen en höstsommarmorgon i September. – Marie


Stöd FOP Forskningen. 

Bankgiro 5823-7140.

Swish nummer 123 640 26 30.

FOP Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.