Rawballs or rawcake without nuts.

Easy to make and perfect for us who are allergic to nuts. There is so much focus on rawfood and good stuff for the body.  But I feel that all recipes I see involves nuts in some way. I get inspired by them and then I make my own variations.

This recipe is inspired from a raw chocolate cake. So this is also a perfect raw chocolate cake bottom and then put whatever you like on top of it. Below is a recipe of a chocolate cream.

Kladdkakefeeling på dessa rawbollar. Inspirerad från ett recept i tidningen Tara, men som alltid får jag ta bort nötterna. Jag tycker det är lite läskigt med alla fikabröd och hälsorecept idag när alla är så noga med att utesluta vetemjöl och  istället använder hasselnötsmjöl, mandelmöl och mandelmjölk eller liknade. Det börja komma en uppsjö av olika nötmjöl. Och personalen på cafét har kanske inte alltid koll på att det är den typen av mjöl som används så kunden får till svar att kakan inte innehåller nötter.

Jag har ju alltid varit pollenallergiker och allergisk  mot hassel. Men inte förrän jag var i 35årsåldern kopplade jag ihop att hasselnötter växer på hasselbusken i Sverige. Det är ju helt logiskt när man vet om det. Men jag hade inte ens reflejterat över det. Jag tänker att det är lite på samma sätt med exempelvis mandelmjöl. Ordet flyter ihop så snyggt så det är lätt att man inte ens reflekterar över att det faktiskt är mandel. Här kommer receptet.

25st Rawballs or a small cakebottom.

 • 10st Dadlar / Dates.
 • 5st Fikon / Figs.
 • 10st Aprikoser / Apricots.
 • 1st Avocado
 • 1dl Kakao / Cacao
 • 2tsk Vaniljpulver / 2 teaspoons Vanillapowder.
 • 3msk chiafrön / 3 tablespoons chia seeds (if you like some extra healthy stuff inside),

Just mix it all in a blender and if you shall use it as a cake it need to be in the fridge for 2-3h. If you make balls just roll them and put them in the freezer. They will stay ”soft al dante”. Just grab one to the coffee. Quick and healthy snacks. (more info below the pic).

You can also roll them in cacao, licorice powder, cocos or chiaseeds. Or whatever you like. Variation inside can be to add chili or ginger to get the balls extra hot. Or add licorice powder.

Så enkelt. bara ner med allt i mixern. Om smeten skall användas som kaka (tänk kärleksmums med kokos) så behöver den stå i kylen 2-3tim och stelna lite. Bollarna kan du rulla i kokos, chiafrön, cacaopulver eller varför inte lakritspulver. Vill man ha mer sting i bollarna 😉 så kan man ha i lite chili eller ingefära. För er som gillar lakrits så går det utmärkt att ha i lite lakritspulver. Tänk ”mörkchoklad-lakrits fudge” utan sockerchock, direkt från frysen.


I senaste numret av Tara hittar du orginalreceptet som jag inspirerades av. – Below is a picture of the recipe I was inspired by. And here is the top layer of the cake.

Chocolate cream to the cake:

 • 3 avocado
 • 1dl cacao
 • 1dl agave syrup
 • (Fling salt, not necessary)


 1st rawboll = 51kcal med magiskt massa innehåll:

 • Fibrer
 • Retinolek
 • vitamin E
 • Tiamin
 • Riboflavin
 • Niacinec
 • Vitamin B6
 • Fosfor
 • Folat
 • Järn
 • Kalcium
 • Kalium
 • Magnesium
 • Selen
 • Zink
 • Beta karoten

Jag erkänner att jag har inte 100% koll på vad ALLA dessa är bra för. Så följdfrågor vänligen googla. Men visst är det väl ändå rätt så fascinerande att en liten godsak kan innehålla så många bra saker.

Hejsvejs – Marie

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.