Semester, kostrådgivarstudier och besvärliga ord :)

Kostrådgivare. Hur svårt kan det vara att LÄSA till. Jag har ju ingen förkärlek till krångliga ord. Om ni bara visste hur många nya ord jag har läst den här sommaren. Det viktiga i slutänden är ju att verkligen förstår innebörden. Inte att jag kan stava till orden. Men det är nåt så vansinnigt intressant. Allt som händer i kroppen när vi fyller på med olika födoämnen. Hur det transporteras och vad som tillverkas var. Kolhydrater, fetter, proteiner, hormoner. Det svåra är att min ”FOP hjärna” slår på och svävar ut i tankarna stup i kvarten och det tar lite längre tid än vad det skulle behöva göra. Bara för jag helt plötsligt förstår ännumer vad som pågår i FOP labben. Ni kan nog aldrig förstå hur intressant jag tycker det här är. 

Ärligt talat hade jag ingen aning om att den här utbildningen var på så djup nivå. Men är så tacksam för det. Jag har ju ett litet specialintresse med tanke på FOP. Personer som är för magra och har svårt att äta på grund av låsta käkar, som får problem med tunn hud och svårläkta bensår för dem inte får i sig rätt näring. 

Även mitt intresse för personer med ätstörningar, men det sitter i sedan tonåren då flera vackra kvinnor i min omgivning förlorade sin skönhet i anorexia. Det var så sorgligt och gjorde så ont att se. Som frisör hade jag även en kund med besvärliga ätstörningar. Vi pratade mycket under alla dessa år och hon fick mig att förstå en hel del om henners triggers, problem och vad som sedan hjälpte henne. Men även varför hon föll tillbaka. 

Jag har också börjat inse att alla dessa ord som slängs i i texter här och var. Ord som inom näringslära och hos kostrådgivare är naturliga och självklara faktiskt kan vara helt obegripliga för ”oss vanliga”. Ett litet ord som kan göra att man missar hela poängen i en artikel som handlar om sunda kostvanor. 

När jag nu börjar förstå alla dessa ord så kommer det bli så mycket enklare för mig att förklara på ”lättläst Svenska” vad, hur och varför vissa födoämnen är extra bra för kroppen och varför vissa födoämnen är dåliga. Inte bara det faktum att ”vi vet det är bra eller dåligt och vad resultatet blir” utan mer vad det gör inuti kroppen utan krångliga ord. 🙂 

Dessutom så är jag en peson som tycket ätande skall vara enkelt. Vi skall även ha plats för chips, glass, godis och lite skräpmat, vin och whiskey för dem som vill. Det viktiga är ju balansen och att kroppen mår bra. Att vi bajsar en gång om dagen och inte har ont eller obehaglig mage. 

Ja, det är vad jag försöker hinna med så här i smestertider. Inte helt enkelt, men viljan att lära sig och förstå och att få börja använda detta redskap och hjälpa människor driver på.

Hejsvejs – Marie 

En FOP -son i bar överkropp hänger på mina knän när jag ligger på soffan (bilderna tagna vid samma tillfälle) Och… Alltså ansiktsutrycket på Hugo kan ju lura vem som helst att det inte står helt rätt till 😉 men hjärnan är det inge fel på. (Vill skriva det för det är fråga jag ofta får när jag berättar  om FOP).  ”Bara” extra skelett som låst fast rygg, axlar, nacke och lite i ena höften. Men grymma magmuskler har han. 

Som sagt det Skall vara enkelt att äta. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.